/ Allmänt /

Den som råkar ut för en psykopatisk chef

Tidigare ur Dagens Ledare. (Annika Wihlborg/Doris Dahlin)

Ett par procent av befolkningen sägs ha psykopatiska drag och enligt många är andelen betydligt större bland chefer. Psykopatiska chefer är riktigt svåra att hantera och deras beteende saknar logik. 

Den som råkat ut för en psykopatisk chef hamnar lätt i ett moment 22 när arbetsmarknaden är skakig eftersom man inte vågar säga upp sig och riskera arbetslöshet. 

Psykopater är egocentriska individer med en i princip obefintlig förmåga att känna empati med andra människor. De betraktar ofta sig själva som universums medelpunkt. De saknar ofta förmåga att känna skuldkänslor eller dåligt samvete för sina handlingar, säger organisationskonsulten Doris Dahlin.

För psykopatchefen är känslan av makt viktig. De manipulerar ofta sin omgivning för att få dem att känna sig underlägsna och är inte sällan maktmissbrukare av stora mått. 
 
Det svåra med psykopatiska individer är att de ofta visar upp en oerhört trevlig yta. De är duktiga på att ”spela normala” och vet vilka knep de ska ta till för att kontrollera och få andra människor dit de vill. En varningssignal kan vara att personen i fråga gör allt för att köra över andra, säger Doris Dahlin.

Hon påpekar att psykopatiska chefer är relativt ovanliga, även om det naturligtvis finns en gråskala, chefer som begåvats med ett eller flera psykopatiska drag, exempelvis drivkraften att ständigt visa sig överlägsen och markera sin maktposition. 

- Välj dina strider. Intiera eller haka aldrig på en strid eller en argumentation med en psykopatisk chef. Dina chanser att gå vinnande ur en konflikt är tyvärr minimala eftersom psykopater är experter på att vara trevliga och få folk på sin sida när det behövs. För den som har oturen att ha en psykopatisk chef är det definitivt smartare att fly än illa fäkta, säger Doris Dahlin.

Det naturliga valet för den som fått en psykopatchef på halsen är att säga upp sig och se sig om efter nya karriärmöjligheter.
Det kan dock vara lättare sagt en gjort.

Somliga psykopater är även mytomaner, vilket gör dem svåra att lita på.

Viktiga punkter om hur man hanterar en psykopatisk chef.
- Skaffa bevis genom att dokumentera.
- Håll låg profil. Undvik att reta upp chefen. Undvik att blotta dina svagheter, chefen kommer garanterat att använda dem emot dig när du minst anar.
- Läs på för att förstå hur en psykopat fungerar.
- Ta det inte personligt.
- Välj dina strider med omsorg. Det är definitivt smartare att fly än illa fäkta.